Jsou praktické, snadno se s nimi pracuje, jednoduše si ho můžete přenést, kam chcete, maso s něho bude chutné a rovnoměrně propečené. Takový gril je výhodný nejen pro svou cenu, ale také ho ocení ti, kteří nemusí typickou kouřovou chuť masa z grilu na dřevěné uhlí a raději mají čisté a šťavnaté maso, které bude rychle hotové. Než se ale definitivně pro elektrický gril rozhodnete, tak se podívejte na všechny otázky, které se s ním pojí.
Výhody elektrického grilu
Mezi nesporné výhody elektrického grilu patří již výše zmíněná elektřina, se kterou vám tento gril půjde sám. Rovnoměrně se rozehřeje, teplotu si regulujete jen pomocí tlačítek, což je mnohem jednodušší, než u jiných typů grilů.
Grilům na
- dřevěné uhlí totiž velmi dlouho trvá, než se vůbec rozehřejí a
- plynovým grilům musíte teplotu regulovat pomocí průduchů a komínu.
Nehledě na to, že na těchto druzích grilů se vám snadno může stát, že se maso připeče nebo rovnou spálí, přičemž odstraňovat potom takové kousky není žádná legrace. Elektrické grily jsou ohledně hygieny a celkové údržby v podstatě nenáročné.
U menších druhů můžete plotýnky snadno z grilu sundat a umýt je ve dřezu nebo dokonce v myčce, aniž by se poškodily. Když budete grilovat jen menší kousky nebo z nich nebude tolik šťávy, dokonce postačí gril jenom otřít čistým hadříkem. Podle velikosti si můžete elektrický gril vzít také všude s sebou, aniž byste se museli starat o jeho úschovu, protože se vleze naprosto do jakékoliv skříňky nebo v případě grilu na nožičkách garáže. S elektrickým grilem je všechno hned připravené na používání a grilování samotného masa je jednoduché jako facka.
Nevýhody elektrického grilu
Stejně jako má elektrický gril výhody, má také nějaké černé puntíky. Tím prvním je zase a znovu elektřina. Jde o to, že když si budete chtít vytáhnout elektrický gril ven, znamená to, že si budete muset ohlídat, jestli je v blízkosti nějaký zdroj energie, popřípadě, jestli máte dostatečně dlouhou prodlužovačku. V závislosti na tom, jak často a jak dlouho budete grilovat, se také zvýší vaše spotřeba energie, což se může někdy i nepěkně prodražit.
Mezi další nevýhody patří i vysoká pořizovací cena, která může představovat nepříjemný zásah do vašich financí. Určitě si ale v ničem nepomůžete, jestliže se poohlédnete po levnějším modelu, který „jistě taky všechno zvládne“. To nedělejte, když už chcete elektrický gril, tak do něj investujte a jděte alespoň střední zlatou cestou. Příliš levné modely mohou být vyrobeny z nekvalitních materiálů, díky čemuž vám potom gril odejde mnohem dříve, než by bylo nutné.
Je jasné, že si elektrický gril nekupuje proto, aby vás s ním pohřbili, ale jeho kvalitu poznáte také na chuti masa, kde se může ošizený model také podepsat.
Jaký druh byste rádi?
Když si chcete koupit elektrický gril, měli byste také zohlednit, jaký typ by byl pro vás nejlepší. V prvé řadě je to otázka na nožičky. Chcete stolní nebo zahradní elektrický gril? Odpověď je jednoduchá. Záleží na tom, jestli si chcete užívat grilování i v zimě bez nutnosti mrznout venku. Stolní elektrický gril lze používat jak uvnitř tak venku a kromě toho si na něm můžete během celého roku dělat i další pochoutky, jako je například zapečená tortilla, panini nebo i jenom rozehřívat housky. Venkovní elektrický gril bývá většinou na nožičkách, což znamená, že u něho venku budete muset stát, až se o maso budete starat. Na druhou stranu má ale zase větší grilovací plochu, než obyčejný malý elektrický gril do domácnosti.
Zamyslete se tedy nad tím, pro kolik lidí a jak často budete chtít grilovat. Další otázkou je uzavřenost nebo otevřenost grilu. Elektrický gril totiž může být vybaven příklopným víkem, se kterým se vaše jídlo bude připravovat mnohem rychleji, než na otevřené desce. Jistou variantou jsou i jakési „sandvičovače“, které mají plotýnku na obou stranách a jídlo vám tak secvaknou z obou stran. Bude pak skvěle propečené a nebudete ho vůbec muset otáčet. V takových domácích elektrických grilech si lze pak opravdu připravovat i třeba tousty.
Poslední otázky před nákupem
Hlavní aspekty při výběru elektrického grilu, už jsme si probrali, zbývají ale ještě drobnosti, které by měl kvalitní gril mít. Určitě si je tedy zkontrolujte, než daný model zaplatíte. Měl by mít ošetřenou, odolnou a z kvalitního materiálu vytvořenou desku, na které se maso bude připravovat. Jde o to, aby se při prvním kontaktu hned nepoškrábala a maso, aby se nepřipalovalo. Kromě toho, by měl jít nastavit sklon desky, aby šla zachytávat do vaničky šťáva z jídla, kterou pak můžete dále využít.
Jelikož tento typ grilů funguje na elektřinu, regulaci teploty si snadno nastavíte a gril by vám potom měl dát zelenou, až bude na takovou teplotu připravený. Opět jde o to, aby se vám maso nepřichytávalo, popřípadě abyste nemuseli dlouho čekat. Elektrický gril není toustovač, aby vám stačila jedna konstantní teplota, na kterou by se měl vyhřát.