Uspořádejte oslavu narozenin, pochutnejte si během státního svátku nebo si udělejte akci jenom tak, protože je hezky. S grilem na dřevěné uhlí si grilování na čerstvém vzduchu doopravdy zamilujete. Tento klasický způsob grilování se podobá nejvíce přípravě jídla na otevřeném ohni, určitě si tedy během opékání vzpomenete na svá dětská léta, kdy jste večeřeli špekáčky opečené na klacku nad ohněm. S grilem na dřevěné uhlí jednoduše zažijete perfektní grilovací sezónu, která pro vás ani nebude muset končit podzimem – grilované jídlo si můžete totiž udělat během celého roku.
Jaké jsou plusy grilu na dřevěné uhlí
Nespornou výhodou oproti ostatním grilům má gril na dřevěné uhlí v tom, že ho pořídíte doslova za pakatel. Nízká pořizovací cena se ale pojí i s dalšími aspekty jako je snadná dostupnost dřevěného uhlí a celková nenáročná údržba. Maso z takového grilu chutná úplně jinak, než když si ho dáte z elektrického modelu, má totiž typickou kouřovou chuť a mírně vyuzené aroma. Při přípravě je péče a manipulace s grilem naprosto jednoduchá, přenesete si ho, kam chcete, nastavíte si opékací rošt na požadovanou výšku, aby vaše maso bylo tak akorát.
Na rozdíl od elektrického grilu si tento na dřevěné uhlí můžete vzít i na piknik do přírody, takže si pohoštění můžete uchystat v podstatě kdekoliv a kdykoliv. Také jeho údržba je snadná, nejlépe, dokud je rošt ještě teplý, ho otřete a hladce připravíte na další použití. Vyhaslé uhlíky poté vyhodíte do popelnice společně se vzniklým popelem.
Jaké jsou mínusy grilu na dřevěné uhlí
Gril má ale také jisté nedostatky, které mohou některým uživatelům vadit, a proto byste jejich závažnost měli zhodnotit sám za sebe. Jedná se například o vyšší spotřebu paliva, která může lézt trochu do peněz. Dřevěné uhlí se totiž rychle spálí, je potřeba je tedy pravidelně doplňovat, aby se jídlo udělalo.
S tím souvisí i nemožnost regulovat teplotu, v podstatě závisí pouze na vaší zručnosti, jak si s tím poradíte. Dalším mínusem je kouř, který během grilování může vznikat a nelibá vůně, když tuk nebo šťáva spadnou do ohně. Grilovat se tedy vyplatí spíše na vlastní zahradě, než na balkóně nebo v zahrádkářské kolonii, kde by vám sousedi asi moc nepoděkovali.
Příprava grilu je sice jednoduchá, ale o chvíli déle trvá, než se pořádně nahřeje a bude připravený k akci.