Plynové grily lze používat jenom venku na zahradě, proto jsou grily vyšší, aby se u nich dobře stálo a ne stolní. Opékání na rovnoměrně vyhřáté ploše grilu bude pro vás snadné. Než gril koupíte, rozmyslete si, jak velkou grilovací plochu potřebujete, pro kolik lidí budete nejčastěji něco připravovat. Je totiž zbytečné, abyste plýtvali palivo na ohromný gril, když žijete sám nebo na malinké plotýnce ohřívali maso pro dvacet lidí. Velikost je důležitá i v případě celkového objemu, uvažte, kam ho dáte a kam ho budete popřípadě uklízet. Takové náležitosti musíte mít už rozmyšlené předtím, než si pro plynový gril půjdete.
Výhody plynových grilů
Oproti ostatním typům grilů má ten plynový nespornou výhodu, že u něho lze snadno regulovat teplotu. Přes průduchy a nejrůznější tlačítka a nastavení si můžete vybrat, jaká teplota je vhodná pro vaše grilování. Přeci jen maso budete „fajrovat“ o trochu více než třeba zeleninu či houby nebo ryby. Plamen si upravíte tak, jak je vám libo, což je sice skvělé, ale na druhou stranu to trochu klade nároky na schpnosti grilaře. Ale neobávejte se, pokud jste úplný začátečník, cvikem se člověk učí a naučit se na plynovém grilu není nic těžkého. Navíc, když máte jako motivaci perfektně ogrilované maso, které se bude doslova rozsýpat na jazyku. Mezi další výhody plynového grilu patří to, že je připravený kdykoliv si jenom usmyslíte. Dostanete ve dvě hodiny ráno chuť na grilovanou flákotu masa, jednoduše gril zapnete a bude vám bez výhrad k dispozici.
Takové ochoty se například od grilu na dřevené uhlí jen tak nedočkáte. Ten než se probudí, nastartuje, rozpálí a alespoň trochu rozehřeje, máte skoro ráno. Kromě toho je maso z plynového grilu mnohem chutnější – nedělá se na přebytečném oleji jako doma na pánvičce, díky regulaci teploty se vám nebude připalovat a bude chutné, ne uzené jako z dřevěných briket. Dlouho ho také díky poklici, která je standardní výbavou, udržíte teplé, kdyby přišli nějací opozdilci.
Nevýhody plynových grilů
Mezi základní nevýhody plynových grilů je bezesporu jejich pořizovací cena. Pokud si chcete koupit kvalitní gril, tak se jednoduše budete muset plácnout trochu přes kapsu a vyprázdnit peněženku. Určitě se nesnažte tuto investici snižovat tím, že koupíte lacinější. To by se totiž mohlo podepsat nejen na kvalitě celkového grilu, ale také chuti masa a obsluhování takového stroje. S čímž také souvisí horší a dražší dostupnost plynu.
Plynové grily fungují na propan-butan, který se kupuje v lahvích, určitě máte lepší si zakoupit gril v Čechách, aby se vám snadněji sháněl. Zároveň to ale nepřehánějte s velikostí, protože s velkou lahví propan-butanu připojenou ke grilu se špatně manipuluje. S menšími lahvemi se mnohem snadněji zachází a celkově funguje, gril kvůli nim není špatně ovladatelný a lze si s ním poodjet kamkoliv chcete. K tomu vám pomohou kolečka na nožičkách. Víc nevýhod na plynovém grilu asi nenajdete, takže vidíte, že se jedná o perfektního kandidáta na vaši grilovací sezónu. Užijte si perfektně propečené maso a dokonale udělané potraviny tak, jak je vám po chuti, během celého roku, s plynovým grilem je to snadné.